Miljoenen euro’s aan crypto verloren door bitcoin crash

Louise de Graaf


Sinds september ging het goed met de bitcoin koers, net als met de koersen van veel altcoins. Begin januari bereikte bitcoin (BTC) de hoogste prijs sinds de bearmarkt in 2022, maar inmiddels is deze weer flink gedaald. De angst zit er goed in, zo blijkt uit marktgegevens.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Veel bitcoin verkocht in crash

De beurstracker Coinglass houdt in real-time bij hoe er wordt gehandeld op crypto exchanges. Zo meet het liquidaties – geforceerde sluitingen van shortposities en posities met hefbomen. Handelaren moeten voor deze posities namelijk geld bijleggen als ze hun posities willen behouden.

Als dat niet lukt, dan wordt de positie met verlies gesloten. Een groot deel van het geld van een hefboom is namelijk afkomstig van een market maker. Als je short gaat, leen je eigenlijk activa van een andere handelaar.

Op het moment van schrijven ligt dit bedrag voor 22 januari op 157 miljoen Amerikaanse dollar. Bijna 136 miljoen dollar daarvan bestaat uit gesloten longposities. Een klein deel is afkomstig van gesloten shortposities van afgelopen middag, toen de koers juist even steeg.

Ook valt op dat het bedrag voor bitcoin wel meeviel, dat lag namelijk op iets meer dan 37 miljoen dollar. Het totaalbedrag voor ethereum (ETH) lag met 44 miljoen dollar zelfs iets hoger, terwijl bitcoin over het algemeen aan kop staat wat het handelsvolume betreft.

Ethereum crasht harder dan bitcoin

Gisteren is de bitcoin koers met ongeveer 3% gedaald, terwijl de ethereum koers met zo’n 4% is gecrasht. Wat precies de reden voor de daling is, is zelden met zekerheid te zeggen. In ieder geval geeft het relatief hoge bedrag aan liquidaties aan dat veel mensen hefbomen zullen hebben gebruikt. Veel koersen stonden rond het hoogste punt sinds 2022, dat zal aardig wat optimisme hebben veroorzaakt.

Een reden voor de hardere crash van ethereum zou kunnen liggen bij de failliete crypto-bank Celsius, die is in januari namelijk begonnen met het verkopen van een enorme hoeveelheid ETH. Het moet gezegd worden dat altcoins zoals ethereum doorgaans volatieler zijn dan bitcoin en als gevolg daarvan ook harder crashen.

Post Views: 157Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment