Nederlander met pistool beroofd van Bitcoin na Marktplaatsdeal

Louise de Graaf


Stel je voor: je wilt wat bitcoin kopen en ziet een leuk aanbod op Marktplaats.

Je spreekt af op een locatie om vervolgens geconfronteerd te worden met een leger aan mannen die je mishandelen en met een pistool bedreigen.

In plaats van dat je nieuwe cryptovaluta erbij koopt, worden de digitale munten die je al had hardhandig van je afgenomen.


$922 miljoen aan bitcoin plotseling verplaatst door overheid VS

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Marktplaatsdeal leidt tot bitcoin overval met pistool

Dat is wat een slachtoffer op 3 december 2022 overkwam, meldt Omroep Flevoland. Hij reisde af naar Lelystad om bitcoins te kopen die hij via Marktplaats had gevonden.

Eenmaal aangekomen bij het huis waar hij had afgesproken, stormde plotseling een groep mannen binnen die hem mishandelden. Hij werd geslagen en geschopt, bedreigd met een mes en kreeg een pistool tegen zijn hoofd gedrukt.

Vervolgens werd hij gedwongen al zijn crypto af te staan. Hij moest 2,02 bitcoin (BTC) en 0,96 ethereum (ETH) overmaken.

In december lag de BTC koers op een dieptepunt van ongeveer $17.000 en de ETH koers stond toen op ongeveer $1.250. Hij moest dus ongeveer $35.500 (€32.500) aan crypto afstaan.

Vandaag, op 13 maart 2024, staat de bitcoin koers op $73.000 en ethereum op $4.050. De gestolen crypto zijn dus inmiddels meer dan $150.000 waard (€137.000).

Slachtoffer eist schadevergoeding

De overval heeft nog meer gevolgen gehad voor het slachtoffer. Hij liep wat bloeduitstortingen op en een ontwrichte rechterkaak. Alhoewel deze inmiddels zijn genezen, is hij er mentaal nog lang niet boven op, zegt zijn advocaat.

In een verklaring meldt het slachtoffer dat zijn leven voorgoed veranderd is: “Als je een pistool op je voorhoofd wordt gezet, dan kun je dat nooit meer vergeten. Ik ben mijn gevoel van veiligheid kwijt.”

Hij eist de gestolen cryptomunten terug alsmede een schadevergoeding van 12.000 euro. Van de 2,02 BTC heeft Justitie al 1,45 BTC teruggevonden.


$922 miljoen aan bitcoin plotseling verplaatst door overheid VS

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Verdachten moet mogelijk jaren de gevangenis in

Een van de verdachten in de rechtszaak is de 22-jarige Ivan J. uit Lelystad. Hij staat ook bekend als ‘Sylvester’, ‘Rooie’ en ‘De Zigeuner’, zegt het Openbaar Ministerie.

Het OM verbindt hem aan de zaak via berichten die de andere verdachten hadden verstuurd. Ook zouden de telefoonnummers gekoppeld zijn aan een adres van de broer van J. waar hij destijds verbleef.

J. ontkent betrokkenheid: “Er zijn wel meer zigeuners in Lelystad. En zoals u kunt zien heb ik geen rood haar. Dus waarom zouden ze mij Rooie noemen?” Er hangt hem een gevangenisstraf van 4,5 jaar boven het hoofd.

Tot slot zal menig crypto belegger zich waarschijnlijk het volgende afvragen: “waarom koop je überhaupt bitcoin fysiek en via Marktplaats?”

Dat is wel een hele ongebruikelijke en riskante manier om crypto te kopen, en zoals blijkt, zeker niet aan te raden.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment