Nigeria heft crypto verbod op

Louise de Graaf


Nigeria heeft besloten om het verbod op crypto-handel grotendeels op te heffen, vooral voor bedrijven en financiële instellingen.

Na twee jaar van strikte regelgeving heeft de Centrale Bank van Nigeria (CBN) de regels omtrent crypto als bitcoin (BTC) flink versoepeld.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

Nieuwe crypto richtlijnen voor financiële instellingen

Twee jaar geleden legde de Centrale Bank van het West-Afrikaanse land een verbod op transacties met cryptovaluta op voor banken en financiële instellingen.

Nu heeft de CBN besloten om het verbod weer op te heffen en nieuwe richtlijnen in te voeren omtrent crypto voor banken, financiële instellingen en zogeheten activadienstverleners (VASPs).

De nieuwe richtlijnen zijn bedoeld om minimale normen en vereisten vast te stellen in de relatie tussen crypto-bedrijven als VASPs en banken.

Dat betekent dat banken en financiële instellingen voortaan weer rekeningen mogen openen en beheren voor cryptobedrijven. De richtlijnen beschrijven hoe banken rekeningen voor VASP’s kunnen openen en beheren, met inachtneming van de gestelde normen.

Hiermee wordt het verbod echter niet geheel opgeheven. Banken en financiële instellingen mogen zelf nog steeds niet in crypto handelen, het bezitten of transacties ermee uitvoeren via hun eigen accounts.

Ook moeten crypto-bedrijven zich voortaan eerst inschrijven bij de Nigeriaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder van het land.

Nigeria ligt al voorop in crypto adoptie

De versoepeling van de regelgeving in Nigeria is een grote en belangrijke stap voor crypto. Nigeria ligt namelijk ver voorop in de adoptie van crypto.

Crypto was, ondanks het verbod, alleen maar toegenomen in populariteit in Nigeria. In 2022 bleek in een onderzoek dat maar liefst 35% van de bevolking in crypto belegt.

Dit weerspiegelt een wereldwijde trend waarbij steeds meer landen streven naar een evenwicht tussen het beheersen van risico’s van crypto en het benutten van de voordelen ervan.

Crypto is zeer populair, maar wordt vooral via zogeheten peer-to-peer (P2P) handelsdiensten verhandeld om financiële regulering te vermijden.

Post Views: 48

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment