Nóg een memecoin van beroemdheid beschuldigd van oplichting

Louise de Graaf


Opnieuw is er een memecoin in opspraak geraakt in de cryptowereld. Voordat de coin publiekelijk werd aangekondigd, was er blijkbaar al een groot deel gekocht door iemand. Een typische vorm van insider trading.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Insider trading bij nieuwe memecoin

Op 17 juni werd er een nieuwe memecoin gelanceerd door de Amerikaanse rapper Waka Flocka Flame. De coin met de naam Flocka (FLOCKA) werd door de rapper gepromoot op zijn account op het sociale mediaplatform X.

Echter, de nieuwe munt werd al vrij snel na de lancering beticht van zogenoemde insider trading. Een situatie waarbij de coin voor promotie al flink is ingekocht door enkele individuen die dichtbij de coin staat. Hierdoor kunnen zij de coin flink laten crashen wanneer zij besluiten hun bezittingen te verkopen.

In de aantijgingen werd beschreven dat er kort na de lancering één wallet was die zo’n 40% van alle beschikbare coins had gekocht en deze vervolgens direct weer verdeelde over andere wallets. Deze feiten kwamen naar voren uit het onderzoek van blockchain onderzoeker ZachXBT, die hij deelde via zijn X-account.

“Interessant hoe een nieuwe exchange-gebaseerde wallet zo’n 40% van de beschikbare voorraad nam en verdeelde over andere wallets.”, aldus ZachXBT.

Trend van beroemdheden en crypto neemt toe

Naast deze blockchain onderzoeker, liet ook het onderzoeksbedrijf Bubblemaps kort na de lancering van zich horen. Volgens hen was er een grote activiteit van binnenuit gevonden, waarbij 40% van de voorraad werd gepakt voordat de munt werd aangekondigd door Waka Flocka Flame. Alle coins werden vervolgens verdeeld over zo’n 60 wallets in slechts 30 minuten.

De directeur van Bubblemaps, Nicolas Vaiman, deelde zijn kritiek op de trend van beroemheden die hun aanwezigheid in de cryptowereld aankondigen. Volgens hem gebruiken veel voormalige beroemdheden deze mogelijkheid om door de cryptowereld een tweede leven op te bouwen. Echter blijkt vaak dat ze niet de juiste kennis hebben en dat ze zich volgens data van de blockchain verdacht gedragen.

Voor de Amerikaanse rapper is het niet de eerste keer dat hij betrokken is bij verdachte praktijken rondom cryptocurrencies. Zo benoemde ZachXBT op het X-platform dat de rapper al eerder dubieuze crypto projecten promootte in 2021 en 2022.


Post Views: 239

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment