Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto

Louise de Graaf


De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) regelgeving heeft zijn invloed op de industrie. Het is een regelgeving van de Europese Unie (EU) die tot doel heeft een omvattend juridisch kader te bieden voor de handel in en het gebruik van crypto-activa, waaronder stablecoins.

Als gevolg heeft de crypto exchange Uphold zijn ondersteuning beëindigd voor 6 stablecoins. Het gaat hierbij om Tether (USDT), Gemini dollar (GUSD), Dai (DAI), Pax Dollar (USDP), Frax Protocol (FRAX) en TrueUSD (TUSD).

Gebruikers moeten de stablecoins omzetten naar een andere cryptocurrency en hebben daarvoor de tijd tot voor 28 juni. Na deze datum zal Uphold de tokens automatisch omzetten in een andere stablecoin, USD Coin (USDC).

Crypto Ontbijt: Powell drukt Bitcoin, Terra betaalt $4,5 miljard boete & meer

Crypto Ontbijt: Powell drukt Bitcoin, Terra betaalt $4,5 miljard boete & meer

Bescherming voor consumenten in crypto

MiCA legt specifieke eisen op aan fiat-backed stablecoins, zoals een 1:1 verhouding met liquide reserves en het vereiste dat deze reserves worden beheerd door een derde partij. In plaats van nationale autoriteiten, zal de Europese Bankautoriteit (EBA) verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de tokens die onder MiCA vallen.

De regelgeving heeft als doel consumenten te beschermen tegen risico’s die gepaard gaan met investeringen in crypto. Onder andere algoritmische stablecoins zijn verboden onder MiCA vanwege hun risico’s.

Dit moet situaties voorkomen zoals TerraUSD (UST). In mei 2022 kwam UST in het nieuws toen het zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar verloor, wat leidde tot een ernstige crisis voor het hele Terra ecosysteem.

Algoritmische stablecoins zijn cryptocurrencies die hun waarde stabiel proberen te houden via algoritmes die het aanbod automatisch aanpassen. Ze zijn riskant gebleken omdat het algoritme faalt als te veel mensen verkopen of als er onvoldoende liquiditeit is. Vanwege deze risico’s zijn algoritmische stablecoins verboden onder de nieuwe Europese cryptoregelgeving MiCA.

Nieuwe cryptorichtlijnen

Onlangs publiceerde de Europese Bankautoriteit nog nieuwe richtlijnen voor stablecoins. MiCA zal de handel in en het gebruik van asset-referenced tokens (ART’s) en e-money tokens (EMT’s) in Europa reguleren.

ART’s zijn tokens gedekt door onderliggende waarden zoals grondstoffen of vastgoed, terwijl EMT’s gekoppeld zijn aan fiat valuta en een stabiele waarde behouden, vergelijkbaar met stablecoins.

De nieuwe EBA richtlijnen specificeren dat bedrijven hun eigen vermogen moeten aanpassen naar 3% van de gemiddelde activa-reserves. Daarnaast worden minimumpercentages voor activareserves vastgesteld en de concentratie van liquide financiële instrumenten beperkt.


Post Views: 26Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment