Populaire ethereum wallet aangeklaagd, nieuwe grote crypto-rechtszaak

Louise de Graaf


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een rechtszaak aangespannen tegen Ethereum-ontwikkelaar Consensys, het bedrijf achter de populaire crypto wallet MetaMask. De toezichthouder beschuldigt het bedrijf van het functioneren als een niet-geregistreerde broker en de verkoop van niet-geregistreerde effecten. Het is de zoveelste aanval van de Amerikaanse toezichthouder op de crypto-industrie.

Ethereum ETF’s klaar voor lancering in juli: wat kunnen investeerders verwachten?

Ethereum ETF's klaar voor lancering in juli: wat kunnen investeerders verwachten?

Naast aanval op crypto wallet MetaMask ook sneer naar polygon (MATIC)

Volgens de SEC heeft Consensys meer dan 250 miljoen dollar aan inkomsten verdiend terwijl het opereerde als een niet-geregistreerde broker in de Verenigde Staten. De aanklacht richt zich specifiek op de swap- en stakingdiensten die via MetaMask worden aangeboden.

De toezichthouder stelt dat de liquid staking tokens stETH en rETH, uitgegeven door respectievelijk Lido en Rocket Pool, als niet-geregistreerde effecten moeten worden beschouwd. MetaMask gebruikt deze twee platforms om zijn staking-diensten aan te bieden.

Niet alleen MetaMask, Lido en Rocket Pool vingen klappen. Ook noemt de SEC terra (LUNA), polygon (MATIC), chiliz (CHZ), decentraland (MANA) en the sandbox (SAND) als effecten in de aanklacht.

Gurbir S. Grewal, directeur van de SEC’s Division of Enforcement, verklaarde:

“Door naar verluidt honderden miljoenen dollars aan vergoedingen te innen als niet-geregistreerde broker en zich bezig te houden met het niet-geregistreerde aanbod en de verkoop van tienduizenden effecten, heeft Consensys zich vierkant in de Amerikaanse effectenmarkten geplaatst terwijl het beleggers de bescherming ontzegde die de federale effectenwetgeving biedt.”

Anti-crypto agenda gaat door

Consensys heeft gereageerd op de aanklacht en noemt het ‘regelgevende overreach’, schrijft CoinDesk. Een woordvoerder van het bedrijf stelde: “Consensys verwachtte volledig dat de SEC zou doorgaan met haar dreiging om te beweren dat onze MetaMask software-interface zich als effectenbroker moet registreren. De SEC voert een anti-crypto agenda uit, geleid door ad-hoc handhavingsacties.”

Opvallend is dat Consensys in april zelf een rechtszaak tegen de SEC heeft aangespannen. Bovendien had de toezichthouder eerder aangekondigd dat ze hun onderzoek naar Ethereum (ETH) zelf sloten.

Zoals gezegd is de SEC op oorlogspad in cryptoland. De afgelopen jaren klaagde het meerdere projecten en bedrijven aan die zich bezighouden met crypto. Waar het vaak uitliep op schikkingen met deze partijen, vocht Ripple (XRP) terug. De XRP rechtszaak draaide uiteindelijk uit op een grote overwinning voor de crypto-industrie.


Post Views: 5

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment