Positief voor Bitcoin? Huizenmarkt VS op rand van crash

Louise de Graaf


In de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika staat een recordaantal van 299.000 nieuwe huizen te koop, zo blijkt uit de data van Reventure.

Dit getal ligt nu hoger dan in 2006, een jaar voordat de huizenmarkt crashte. Over de afgelopen vier jaar is dit cijfer bijna verdubbeld.

Wat betekent deze ontwikkeling voor bitcoin (BTC)?


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto

Een einde aan de huizenbubbel?

The Kobeissi Letter speculeert op basis van deze data over het einde van de mogelijke huizenbubbel in het zuiden van de Verenigde Staten. Zoals je kunt zien is het aantal huizen dat in de verkoop staat als een raket gestegen.

Dat de huizen niet verkopen, heeft mogelijk te maken met de hoge rentes die de Amerikaanse centrale bank hanteert. Het is nu extreem duur om een hypotheek af te sluiten en dat is niet voor veel mensen weggelegd. Dat maakt het logisch dat er veel huizen te koop staan op dit moment en niet verkopen.

Ook verkopen bestaande huizenbezitters niet  omdat er simpelweg te weinig vraag is en zij natuurlijk ook geen interesse hebben om een nieuwe hypotheek te nemen.

“3% hypotheken zijn de moderne versie van gouden handboeien”, aldus The Kobeissi Letter.

Daarmee doelt hij  op de goedkope hypotheken die mensen voor de start van de renteverhogingen wisten af te sluiten.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Als er, zoals The Kobeissi Letter suggereert, een einde komt aan de huizenbubbel, kan dat de Amerikaanse economie behoorlijk onder druk zetten. Vastgoed is een belangrijke werkgever in de Verenigde Staten en als de bouwsector stilvalt, dan gaan we dat ongetwijfeld terugzien in de werkloosheid.

Nu is de werkloosheid al stijgende en zien we dat mensen zich voorzichtig zorgen beginnen te maken over een mogelijke recessie. Vanaf de bodem van mei 2023 van 3,4% is de werkloosheid inmiddels geklommen tot 4,1%.

Daarmee ligt de werkloosheid al 0,1% hoger dan de Federal Reserve voor het einde van 2024 had verwacht. Zodoende kan het zijn dat de rentes een stuk sneller dan verwacht gaan zakken. Dat is in theorie weer bullish voor de bitcoin koers, tenzij er natuurlijk een zware recessie komt.

Wat dat betreft komen er een paar spannende maanden aan voor de markt.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment