professioneel indexbeleggen in crypto met Mercury Redstone

Louise de Graaf


Mercury Redstone is een van de grootste Nederlandse bedrijven voor indexbeleggen in cryptocurrencies. Het bedrijf zet zich in om de investeringservaring zo toegankelijk mogelijk te maken, terwijl de service uitstekend blijft. En met een beoordeling van 4,7 van de 5 sterren op Trustpilot, maken ze dat ook waar. Crypto Insiders had de eer om een exclusief interview te houden met de CEO van het bedrijf, Boudewijn Rooseboom.

Dag Boudewijn. Zou je je even kunnen voorstellen voor de onbekende lezer?

Zeker kan ik dat. Ik heb een financieel-economische achtergrond en ben sinds 2016 actief in Nederland-cryptoland. In dat jaar ben ik begonnen met het oprichten van een van de eerste Nederlandse crypto-beleggingsfondsen genaamd Cyber Capital. Dat was destijds even een bekende naam in het Nederlandse cryptolandschap, terwijl de industrie nog erg jong was en hard groeide. In 2019 heb ik vervolgens Mercury Redstone opgericht.

Die oprichting had uiteenlopende redenen. De voornaamste reden was een andere structuur; Mercury Redstone is in tegenstelling tot wat veel mensen denken namelijk geen fonds. Wij zijn in feite een crypto-dienstverlener die indexsoftware levert aan haar klanten waarmee zij hun eigen crypto-portefeuille te beheren. De tweede reden is dat in tegenstelling tot de meeste cryptofondsen, wij geen actieve maar een passieve beleggingsstrategie hanteren. En dat betekent minder kosten en meer rendement voor onze klanten.

Ik neem aan dat je niet zomaar in de wereld van crypto belandt. Hoe is dat verlopen?

Ik zal je eerlijk zeggen; dat is een stukje toeval geweest. Zoals alle dingen vaak toevalselementen bevatten (al was ik in die tijd al wel bezig met professioneel beleggen), kwam ik met crypto in contact door mijn toenmalige compagnon. Die leerde ik kennen op een van de bitcoin-bijeenkomsten waar ik in die tijd regelmatig naartoe ging.

Bitcoin Wednesday hebben we indertijd ook nog heel lang gesponsord. Vanwege mijn economische achtergrond werd mijn interesse ook aangewakkerd door lezingen over bitcoin (BTC) en crypto in relatie tot het monetaire stelsel. Overigens was ik al snel van mening dat die relatie er in het geheel niet is. Ik zag crypto wel als beleggingscategorie, en had daarom al gauw de ambitie om een crypto-beleggingsfonds te beginnen. 

Jullie hebben een vrij unieke positie op de cryptomarkt. Wat onderscheidt Mercury Redstone van andere bedrijven in deze branche?

Nou, dan heb je het weer over het operationele in combinatie met de strategie. Als je goed zoekt kun je alles wel vinden, maar grosso modo is passief indexbeleggen in crypto nog niet heel bekend. In de reguliere effectenhandel (aandelen, obligaties, etc.) is passief indexbeleggen pas de laatste jaren in populariteit aan het toenemen in Nederland. 

In Amerika was het al langere tijd populair, mede dankzij Vanguard, maar in Nederland dus niet. Maar dat groeit nu gestaag. Er zijn wel indexfondsen waarmee je in crypto kan beleggen, maar dan heb je het weer over fondsen. En de regel is over het algemeen dat het minimum inlegbedrag voor crypto-fondsen rond de €100.000 ligt. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar iets zegt mij dat jij nog geen €100.000 aan vermogen bezit. 

Het zou heel erg leuk zijn, maar ik ben bang van niet.

Nou dat dacht ik al, en voor jouw familieleden zal misschien hetzelfde gelden. Sommigen zullen dat bedrag wellicht in aandelen en obligaties bezitten, maar niet in crypto. Daar is het voor veel retailbeleggers vanwege het hoge risico simpelweg een te groot bedrag voor.

En daardoor vallen ze eigenlijk allemaal buiten de boot. Ze kunnen bij een beurs zoals Bitvavo weliswaar crypto kopen, maar zij hebben helaas geen toegang tot een professionele index. Daar komt onze structuur in beeld. Omdat wij geen fonds zijn, hebben wij ook geen minimum-inleg van €100.000. Bij ons kunnen beleggers al terecht vanaf €2.500. 

Onze beleggers hebben een eigen crypto-rekening op Bitvavo en/of Kraken. En met onze software wordt hun rekening dan ingedeeld in een professioneel gespreide index-portefeuille bestaande uit wel 25 verschillende cryptomunten. De crypto blijft op de exchanges staan, waar het veilig is. Wij hebben niet de mogelijkheid om dat af te boeken.

In plaats van die zolderkamertieners die allemaal dubieuze bots laten draaien, bieden wij een hele degelijke, passieve manier van investeren. De fondsen blijven op de exchanges staan, waar het veilig is. Onze index bestaat uit 25 munten en wordt ontwikkeld en onderhouden door MarketVector Indexes, een dochtermaatschappij van VanEck. Iedere maand vindt er een review plaats waarbij we de portefeuilles weer herbalanceren op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit.

Veel vermogensbeheerders richten zich op het grote geld, en zijn niet beschikbaar voor particuliere beleggers. Maar jullie lijken dat anders aan te pakken.

Ja, en dat hebben wij heel bewust zo gedaan. Zeker in 2016/2017 was crypto nog heel nieuw en exotisch. En dan zijn mensen toch terughoudender om er meteen grote bedragen in te leggen. Tegenwoordig is dat anders, er is nu natuurlijk zelfs al een bitcoin ETF. Dus het excentrieke is er wel een beetje vanaf. 

Maar toch, het brengt een enorme volatiliteit met zich mee en heeft een hoog risico. Daarom zullen de meeste particuliere beleggers er niet via een fonds in investeren. Neem bijvoorbeeld het verstandige advies om maximaal vijf tot tien procent van je vermogen in crypto te investeren. Als het minimumbedrag al €100.000 is, dan zou je dus miljonair moeten zijn. En het overgrote deel van de crypto-beleggers is dat natuurlijk helemaal niet. 

Vaak worden er vanwege een gebrek aan financiële kennis door deze groep ook ondoordachte beslissingen genomen bij beleggen in crypto. Doordat de financiële drempel bij ons veel lager is, kunnen ook zij investeren op basis van de keuzes van professionals. 

Hoe kan men bij Mercury Redstone in crypto investeren?

Nou stel, je buren willen €5.000 in crypto beleggen. Maar ze weten niet hoe ze dat het beste kunnen doen. Zij zouden dan een rekening kunnen openen bij Bitvavo, of die hebben ze misschien al. Dan koppelen ze onze software aan hun Bitvavo-account, en dan wordt door ons automatisch de index-portefeuille voor hen samengesteld en beheerd.

Veel geïnteresseerden denken dat zij geld naar ons moeten overmaken om in crypto te investeren. Maar dat is niet het geval. In plaats daarvan koppelen ze onze software aan hun Bitvavo-account, waarop de index-portefeuille voor hen wordt samengesteld. Het is zo simpel als dat.

Op basis waarvan bepalen jullie dat een cryptocurrency in de portefeuille terechtkomt?

De index-portefeuille die Mercury Redstone aanbiedt is geheel gebaseerd op de MVDA25 Index van MarketVector Indexes. Deze crypto-index bestaat uit de 25 grootste en meest liquide crypto-assets die wereldwijd worden verhandeld. Naast de grootte en liquiditeit zijn er ook nog een heel aantal andere regels waaraan moet worden voldaan. Zo zaten er nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld ook nog privacy- en memecoins in de index, want toen kon dat allemaal nog. Mede vanwege strengere regelgeving kan dat tegenwoordig niet meer. Monero (XMR) en Shiba Inu (SHIB) zijn er dan ook geen onderdeel meer van. 

Een van de belangrijkste principes van passief indexbeleggen is om zo weinig mogelijk in de portefeuille van klanten te rommelen. Dat doen actieve beleggers juist wel. ‘Welk aandeel koop of verkoop ik op welk moment?’ dat is de vraag waar zij constant mee bezig zijn. En, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, leidt dat over het algemeen niet tot een hoger rendement. Al dat ‘werk’ brengt echter wel veel extra kosten met zich mee die de belegger uiteindelijk moet betalen. Dat proberen wij zo veel mogelijk te vermijden; indexbeleggen betekent minder kosten en meer rendement.

Het is belangrijk om je te realiseren dat het hebben van veel kennis over blockchain-technologie en crypto niet wil zeggen dat je ook betere investeringsbeslissingen maakt die een hoger rendement opleveren. Het verkoopt natuurlijk wel goed, want met name particuliere beleggers zijn doorgaans sneller geneigd je te geloven. Die denken dan dat de fondsmanager iets speciaals kan waarmee ze veel geld hopen te verdienen. Maar dat is meestal helemaal niet zo.

Vanwege commerciële redenen zouden wij ons ook op een hele andere manier kunnen presenteren aan onze beleggers, zoals bijvoorbeeld:

“Het succes van Mercury Redstone wordt gedreven door een uitzonderlijk team van doorgewinterde investeringsprofessionals met een schat aan ervaring in traditionele financiën, blockchain-technologie en datawetenschap. Het diepgaande inzicht in de markt voor digitale activa, gecombineerd met een bewezen track record in het succesvol navigeren van complexe marktomstandigheden, zorgt ervoor dat we voorop blijven lopen in het snel evoluerende cryptolandschap.”

En vervolgens hanteren we precies dezelfde portefeuille met logischerwijs precies hetzelfde rendement. Maar dan brengen we wél een enorm bedrag aan prestatievergoeding in rekening. Omdat we dat dan opeens wél verdiend zouden hebben. Nou, dat doen we dus niet. Al het rendement blijft in de zak van de belegger, die natuurlijk ook al het risico neemt. Ik adviseer mensen dan ook altijd om te kijken naar het netto(!) rendement over een periode van pak ‘m beet 5 tot 10 jaar. Daar gaat het tenslotte allemaal om. De rest is ruis. En dan zie in 9 van de 10 gevallen dat de index beter presteert, wat vanwege de lage kosten natuurlijk ook heel logisch is. 

Verschillende cryptocurrencies bereiken momenteel torenhoge waarden en zijn vele malen meer waard dan voorheen. Is op dit moment investeren aan te raden?

Nou, dat is dus een goeie vraag. Dat weten we pas als we ons in de toekomst bevinden. Op basis van de informatie die je nu hebt weet je eigenlijk niks over de toekomst. Als je naar reguliere effecten kijkt zit er onderscheid tussen dollar cost averaging (DCA) en lump-sum investing. Bij de eerste investeer je over langere tijd steeds een klein beetje, bij de tweede investeer je een groot bedrag in één keer. 

Het idee achter DCA is dat je gaandeweg zowel belegt tegen lage als hoge koersen en daarmee het risico neutraliseert dat je alles op één moment tegen een relatief hoge koers belegt. Daar zijn een hele hoop onderzoeken naar gedaan. En als je uitgaat van een stijgende markt dan komt daaruit dat, ongeacht op welk moment je instapt, lump-sum investing doorgaans het beste werkt. Men zegt ook wel vaak dat gisteren het beste moment was om te beleggen. En het op een na beste moment is vandaag. 

Dat neemt niet weg dat morgen de markt kan instorten, maar dat weet je pas morgen. Je weet alleen wat de prijs nu is, en in die prijs zitten alle kennis en aannames over morgen al verwerkt. Maar wij doen daar verder geen uitspraken over. Wij geven de klant de mogelijkheid om het zelf te bepalen, en ook om DCA toe te passen. Omdat wij op de laatste dag van de maand de portefeuilles automatisch herbalanceren, is Mercury Redstone uitermate geschikt voor het toepassen van DCA. De storting wordt dan op de laatste dag van de maand vanzelf opgenomen in de crypto-portefeuille. De klant hoeft hier zelf niets voor te doen.

Ontvang €25 tegoed op de abonnementskosten

Schrijf je nu in met de promotiecode CRYPTO-INSIDERS en ontvang na drie maanden een tegoed van €25,- op de abonnementskosten.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment