Stokoude bitcoin miner stuurt coins uit beginjaren naar crypto exchanges

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) is nog maar 15 jaar oud, maar er zijn maar weinig mensen die nog uit de beginjaren van het netwerk stammen. Toch zijn er nog steeds wallet adressen die uit dat tijdperk komen én nog steeds actief zijn. Eén van die adressen is maandag weer actief geworden en heeft coins mogelijk naar een exchange verstuurd.


Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Vroege bitcoin miner weer actief

Dat constateerde blockchain-analysebedrijf CryptoQuant in een onderzoeksrapport. Afgelopen maandag ontving het adres 35BRV3y2tEJNCHbmVtAe3kXNckYgu8X7av van verschillende adressen 999,99 BTC, waarna de wallet dit via een omweg naar 1CzBL1pEudgqeTtoyPLtrVQHo7nYAZxmKZ stuurde. Dit adres heeft op het moment van schrijven 1.028 BTC.

De coins zouden al uit het tijdperk stammen waarin de pseudonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto nog actief was op internetfora. Voorheen waren ze namelijk verplaatst tussen augustus en november 2010, toen Bitcoin nog maar net bestond.

De coin zijn toentertijd ook niet zomaar verkregen, maar gedolven. Er waren toentertijd maar weinig crypto exchanges waar je bitcoin kon kopen. Tegenwoordig kan op een concurrerende manier bitcoins minen alleen met energieslurpende ASIC-mininghardware – vroeger had je aan een laptop al genoeg.

CryptoQuant denkt dat de miner ze heeft verplaatst naar een OTC (Over-The-Counter) exchange of een custodian. Dat zou het meest waarschijnlijk zijn, want het ontvangende adres is betrokken met veel meer transacties.

Bitcoin whales verplaatsen crypto

Het afgelopen jaar zijn er verschillende oude bitcoin whales weer actief geworden na een jarenlange winterslaap. Omdat ze hun coins simpelweg lang hebben aangehouden waren de verstuurde bedragen veelal tientallen miljoenen waard. Vorige week was het opnieuw raak: een grote investeerder verplaatste na jaren inactiviteit ruim 130 miljoen dollar aan BTC.

Over de reden kun je speculeren, maar één van de redenen zou kunnen zijn dat de wallets van deze investeerders gemaakt zijn met een oudere versleuteling. Daardoor zouden de wallets relatief gemakkelijk te hacken zijn. Het zou kunnen dat sommige verplaatsingen in realiteit hacks zijn, of dat eigenaren hacks proberen te voorkomen.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment