Trump krijgt enorme bitcoindonatie, maar moet dat nu terugbetalen

Louise de Graaf


Trump is uitgesproken pro-crypto door cryptovaluta onderdeel te maken van zijn campagne. De miljardairstweeling Tyler en Cameron Winklevoss, oprichters van de crypto exchange Gemini, hebben zich aangesloten bij deze pro-crypto campagne door een donatie te doen in crypto. Niet met de explosieve TRUMP memecoin, maar in bitcoin (BTC).


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Bitcoin bonanza overschrijdt wettelijk limiet

De Winklevoss-tweeling werd terugbetaald nadat hun bitcoin-donaties aan de presidentiële campagne van Donald Trump het maximale toegestane bedrag volgens de federale wet overschreden, meldde Bloomberg News vrijdag.

Op donderdag 20 juni maakten de tweelingen in een tweet op X bekend dat ze elk $1 miljoen in bitcoin (15,47 BTC) hadden gedoneerd aan @realDonaldTrump en dat ze in november op hem zouden stemmen.

Deze opmerkelijke zet kwam nadat hun crypto exchange in februari schikkingen had getroffen met financiële toezichthouders van zowel de Amerikaanse als de New Yorkse staat, na beschuldigingen van wangedrag. 

Echter, deze donatie zou de maximale $844.600 overschrijden die de Trump-campagne legaal per individuele donatie kan accepteren volgens de federale wet. Het is onduidelijk of het Trump 47 Comité het bedrag in bitcoin heeft teruggegeven, heeft omgezet in de gelijkwaardige waarde in dollars, of misschien toch heeft omgezet in $TRUMP.

Pro-crypto campagne ‘marketingstunt’

Trump kondigde eerder aan dat donaties voor zijn campagne in acht verschillende cryptocurrencies mogelijk zijn, waaronder bitcoin en Dogecoin (DOGE). Of hij hiermee hoopte extra donaties binnen te halen of dat het meer een marketingstunt was, blijft de vraag. Misschien wel beide. Uit on-chain data blijkt echter dat Trump niet zoveel crypto-donaties aantrekt als verwacht.

Volgens gegevens van Breadcrumbs verzamelde zijn campagne slechts ongeveer $59.000 aan crypto donaties tussen 21 mei en 17 juni. Dit omvat traceerbare activa op de Ethereum, Polygon en Base blockchains. Deze cijfers sluiten echter bijdragen uit die via gecentraliseerde exchanges zoals Coinbase en Gemini zijn gedaan, omdat deze “off-chain” worden geregistreerd in de orderboeken van de exchanges.

Wat gebeurde er met de gedoneerde bitcoins van de Winklevoss-tweeling? Volgens het rapport van Bloomberg wordt het gedoneerde geld verdeeld onder de campagne van de voormalige president, het leidende politieke actiecomité dat zijn juridische rekeningen betaalt, het Republikeinse Nationale Comité en 42 staatscommissies van de Republikeinse Partij.


Post Views: 185

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment