Veroordeling Tornado Cash ontwikkelaar kan grote impact hebben op crypto

Louise de Graaf


Een uitspraak van een Nederlandse rechter heeft mogelijk grote gevolgen voor de rest van de crypto community. Softwareontwikkelaars houden de ontwikkelingen nauw in de gaten, terwijl de community hun mening deelt via social media platforms.

Cryptobeurs Kraken haalt uit naar SEC in rechtszaak

Cryptobeurs Kraken haalt uit naar SEC in rechtszaak

64 maanden celstraf voor crypto witwaspraktijken

Vorige week sprak de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch een gevangenisstraf uit tegen de ontwikkelaar van crypto mixer Tornado Cash. Alexey Pertsev kreeg de gevangenisstraf van maar liefst 64 maanden opgelegd, omdat hij medeplichtig zou zijn aan het faciliteren van witwaspraktijken. De ontwikkelaar gaat in hoger beroep tegen de opgelegde straf. Want zonder directe betrokkenheid bij de illegale praktijken, hangt hem nu toch een zware veroordeling boven het hoofd. Deze uitspraak kan daarom mogelijk grote gevolgen hebben voor andere ontwikkelaars.

Uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen

Andrew Balthazor is procesadvocaat in Nederland. In gesprek met crypto nieuwswebsite Cointelegraph vertelt hij onder andere wat de gevolgen kunnen zijn van deze uitspraak.

Allereerst verstrekt deze uitspraak het beeld dat sommige overheden softwareontwikkelaars verantwoordelijk zullen houden voor de gevolgen van hun software, wanneer zij deze beschikbaar stellen aan het grote publiek. Volgens Balthazor stelt de Verenigde Staten zich op dezelfde manier op tegen deze ontwikkelaars.

Ook Natalia Latka, werkzaam op het gebied van overheidsbeleid en toezichthouders voor blockchain analysebureau Merkle Science, vertelt tegen Cointelegraph dat ontwikkelaars vroeger werden gezien als neutraal en vooral verantwoordelijk werden gehouden voor de technische kant van hun creaties. Tegenwoordig moeten zij zich vooraf goed bedenken welke mogelijke juridische consequenties hun ontwikkeling met zich meebrengt.

Volgens de twee deskundigen zou er een mogelijkheid moeten zijn voor ontwikkelaars om hun software aan te passen op verzoek van toezichthouders. Volgens Latka zou dit kunnen volgens een speciaal ontwikkeld kader voor deze branche, met daarin richtlijnen waar software aan moet voldoen. Tegelijkertijd vraagt de expert zich ook af wat er nog overblijft van het idee achter blockchains, wanneer ontwikkelaars hun privacy en decentralisatie moeten opgeven vanwege toezichthouders.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Crypto community oneens met uitspraak

De uitspraak deed flink wat stof opwaaien in de crypto community. Zo deelde ook de oprichtster van het crypto evenementenbureau CryptoCanal via social media platform X haar blik op de uitspraak. Volgens haar zou deze uitspraak kunnen slaan op elke andere cryptocurrency. Doordat de beslissing systematisch alle argumenten van de wederpartij heeft weerlegd, lijkt het een basis te zijn voor meer vergelijkbare uitspraken in de toekomst.

Een andere crypto fanatiekeling, genaamd “fewture”, vergeleek de uitspraak met een aantal situaties buiten de wereld van softwareontwikkeling. Zo zou bijvoorbeeld ook een autofabrikant aansprakelijk worden gesteld, wanneer iemand met een auto van dat merk een ongeluk veroorzaakt.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment