Voor een ethereum ETF is geen rechtszaak nodig, zegt SEC functionaris

Louise de Graaf


Op 10 januari 2024 kondigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een historisch besluit aan.

De financiële waakhond keurde voor het eerst de aanvragen voor een bitcoin (BTC) spot exchange-traded fund (ETF), of beursfonds, goed.

Inmiddels kijkt de crypto markt uit naar de volgende grote beslissing die de SEC moet nemen, namelijk die voor een spot ethereum (ETH) ETF. SEC functionaris Hester Peirce lijkt in elk geval hoopvol.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De rechtszaak die leidde tot de bitcoin ETF goedkeuring

Voordat de SEC op 10 januari 11 spot bitcoin-ETF aanvragen goedkeurde, werd het aangeklaagd door Grayscale Investments. De grootste crypto fondsbeheerder ter wereld wilde zijn enorme bitcoin fonds, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), omzetten in een ETF.

De SEC had echter de aanvraag afgewezen en vervolgens besloot Grayscale de toezichthouder voor de rechter te slepen. De rechter oordeelde vervolgens dat de SEC onvoldoende had onderbouwd waarom het de aanvraag van Grayscale had afgewezen. De SEC werd daarom gedwongen door de rechter om de aanvraag van Grayscale te herzien.

Dat leidde ertoe dat de SEC deze maand besloot om alle aanvragen voor bitcoin-ETF’s goed te keuren. SEC voorzitter Gary Gensler gaf zelf toe dat de rechtszaak een grote rol speelde in het besluit van de waakhond.

Geen rechtszaak nodig voor ethereum ETF beslissing

Volgens Hester ‘Crypto Mom’ Peirce is een dergelijke rechtszaak niet nodig als het gaat om de aanvragen voor spot ethereum-ETF’s. De SEC functionaris zegt in een interview met Coinage Media het volgende:

“We zouden geen rechtbank nodig moeten hebben die ons vertelt dat onze aanpak ‘willekeurig en grillig’ is, zodat we het goed kunnen doen. Dat is niet hoe wij onze goedkeuringen gaan doen.”

Peirce heeft haar bijnaam gekregen door een veel vriendelijkere opstelling te hebben naar crypto toe dan haar collega’s.

“Nu we van de rechtbank hebben gehoord dat de aanpak die we kozen verkeerd was, denk ik dat dit soort lessen ons zeker zullen bijblijven,” aldus Peirce.

Zij was echter al jaren geleden optimistisch dat de SEC een bitcoin-ETF snel zou goedkeuren.

Momenteel verwacht de markt dat de SEC pas tegen eind mei een beslissing zal nemen over de aanvragen voor ethereum-ETF’s. Dan vallen namelijk enkele definitieve deadlines.

Analisten van JPMorgan denken echter dat de kans op een goedkeuring lager dan 50% is.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment