Waarom een Ethereum ETF nog jaren kan duren volgens beleggingsfonds

Louise de Graaf


Na de succesvolle lancering van de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot-ETF’s, is de speculatie over een potentieel ethereum (ETH) spot-ETF inmiddels in volle gang. Volgens sommige verwachtingen zou de Securities and Exchange Commission (SEC) in mei al groen licht kunnen geven voor een ethereum beursfonds. Dan vindt namelijk de eerste uiterlijke deadline plaats.

Niet iedereen is er echter van overtuigd dat de SEC dan al een ethereum spot-ETF zal goedkeuren. Volgens Steven McClurg van het investeringsfonds Valkyrie zou het nog wel twee jaar kunnen duren voordat er daadwerkelijk een ethereum spot-ETF op de markt komt.


Ethereum staking opvallend populair, duizenden investeerders in de rij

  • icon-ethereum

    Ethereum nieuws

Valkyrie verwacht niet snel een ethereum ETF

Meerdere fondsen, waaronder Fidelity en Blackrock, dienden al een aanvraag in voor een ethereum spot-ETF bij de SEC. Volgens de verwachtingen is een ETH-beursfonds appeltje eitje na de goedkeuring van de bitcoin-ETF’s.

Maar volgens McClurg zijn er de nodige verschillen tussen een BTC- en een ETH-beursfonds. Het volgende zegt hij in gesprek met The Block, een Amerikaans crypto nieuws platform:

“Ik denk dat de SEC de tijd gaat nemen om alles goed te begrijpen omtrent een dergelijk product. Dit kan langer dan een jaar duren.”

Zoals bekend zijn ethereum tokens te staken tegen een rendement. Dit is volgens McClurg een extra component wat de ethereum spot ETF’s compliceert. McClurg heeft dus namens Valkyrie zijn twijfels over een spoedige lancering van een ethereum spot ETF. 

Is ethereum een commodity of security?

Een ander aspect wat de zaak compliceert, is de classificering van ETH. In de VS speelt de kwestie of ethereum wordt geclassificeerd als commodity (grondstof) of security (effect) en dat bepaalt wie toezicht houdt op de cryptomunt. Zo lang men hierover de knoop niet doorhakt, lijkt een goedkeuring van een ethereum spot-ETF nog ver weg.

Eerder deze week voerde crypto exchange Coinbase de druk op in een brief aan de SEC. In de brief legt Coinbase uit aan de SEC waarom een ethereum beursfonds goedgekeurd zou moeten worden. Hierbij wordt vooral de nadruk gelegd op de bovenstaande classificering van ethereum als commodity in plaats van als effect. 

“Onze brief legt uit wat iedereen die ook maar een beetje aandacht heeft voor het onderwerp weet: ETH is geen effect. Sterker nog, voor en na de Merge, hebben de SEC, de CFTC en de markt ETH niet als een effect behandeld maar als een commodity.”

De komende maanden worden ongetwijfeld interessant in de crypto wereld. De crypto markt lijkt een nieuwe bullmarkt te zijn begonnen en naast een potentieel ethereum-ETF komt ook de bitcoin halving steeds dichterbij.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment