wat zijn de gevolgen voor crypto?

Louise de Graaf


De maand april lijkt in de cryptowereld voornamelijk te staan in het teken van zogeheten halvings.

Later deze maand krijgen we natuurlijk de halving van bitcoin (BTC), maar eerst ondergaat zijn kleine broertje, bitcoin cash (BCH), een halving. Deze halving vindt al morgen op 3 april plaats.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wat is een halving?

Een halving is een gebeurtenis waarbij de beloning voor het minen van nieuwe blokken, oftewel het verwerken van transacties, wordt gehalveerd.

Dit mechanisme is ontworpen om de inflatie te beperken en de schaarste van de munt te vergroten door de uitgifte van nieuwe munten te halveren.

Voor proof-of-work (PoW) munten als bitcoin en bitcoin cash gebeurt dit ongeveer elke vier jaar.

De tweede halving van bitcoin cash

Tijdens de halving van bitcoin cash zal de beloning voor miners verlaagd worden van 6,25 BCH naar 3,125 BCH.

De halving van bitcoin cash zal naar schatting op 3 april tegen middernacht plaatsvinden. Dat is een schatting omdat miners niet altijd even snel transacties verwerken.

Het is pas de tweede halving voor BCH sinds de munt werd opgericht als een zogeheten hard fork van bitcoin.

Tijdens een hard fork wordt een bestaand crypto-netwerk opgesplitst waardoor in feite een nieuwe cryptomunt tot leven wordt geroepen naast de oude.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april €10,- gratis crypto

Het effect van een halving

Historisch gezien kan de halving een grote invloed hebben op de koers van een digitale munt. Doordat de uitgifte halveert, neemt de schaarste toe, maar wordt mining ook duurder.

Dat leidt meestal tot sterke prijsstijgingen, maar dat is grotendeels afhankelijk van andere factoren, zoals in welk stadium de markt zich bevindt en het algemene sentiment.

Ook voordat een halving plaatsvindt, kan vaak al een sterke prijsstijging plaatsvinden in anticipatie op het evenement. Dit wordt dan een pre-halving bull-run genoemd. Echter, daarna kan er vaak een pre-halving correctie plaatsvinden, evenals een ‘buy the rumour, sell the news’-gebeurtenis.

Bitcoin cash is de afgelopen twee weken met meer dan 60% gestegen en tikte op 1 april voor het eerst sinds 2021 de $700 aan. Vandaag zakt de BCH koers echter met 11% naar $592.


Worldcoin krijgt verbod opgelegd in Portugal

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Bitcoin ondergaat deze maand ook een halving

Zoals eerder gezegd, ondergaat bitcoin zelf ook een halving in april. Deze halving kan nog een veel grotere invloed hebben op de bredere cryptomarkt.

Naar schatting zal de bitcoin halving ergens tussen 17 en 22 april plaatsvinden.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment